Home 5 News 5 Quadball İsim Değişikliğine İlişkin Basın Açıklaması

Quadball İsim Değişikliğine İlişkin Basın Açıklaması

Jul 19, 2022 | News

19 Temmuz Salı günü, IQA, daha önce quidditch olarak bilinen spor için “quadball” adını benimsemede USQ ve MLQ’yu takip edeceğini duyurmayı planlıyor. Yaklaşan isim değişikliği duyurusunun bu yılın başlarında aldığı haberler göz önüne alınırsa, medyadan yoğun bir ilgi alacağımızı tahmin ediyoruz. Medya kuruluşlarıyla isim değişikliğini tartışırken kuruluşunuzu (Türkiye Quidditch Derneği ve tüm üyeleri) kullanmaya teşvik ettiğimiz bazı konuşma noktalarını bu belgede sıraladık.

İsim değişikliği iki ana nedenden dolayı yapılıyor – medyanın bakış açısına bağlı olarak ikisinden birini vurgulamaktan çekinmeyin.

İsim iki ana nedenden dolayı değiştiriliyor: Birincisi, sporu Harry Potter yazarı J.K. Rowling ve trans-karşıtı duruşu. İkincisi ise Warner Bros’un ticari markası olmayan bir isim (“quidditch”) kullanarak sporun büyümeye devam etmesine izin vermek. Çoğu medya kuruluşu muhtemelen ilk nedenle ilgilenecektir; Bu nedenle eğer size yaklaşan taraf bu konuya ılımlı yaklaşırsa bunu bir neden olarak sunabilirsiniz ancak mutlaka ikinci isimden de bahsettiğinize emin olun. Trans karşıtı kuruluşlar ile iletişime geçerseniz, ikinci nedenin en az ilk neden kadar önemli olduğunu vurgulayabilirsiniz.

J.K. Rowling’in trans karşıtı görüşleri ve LGBTQ+ örgütlerinin bunlara tepkileri detaylıca belgelenmiştir ve kanıtlanmıştır.

Rowling’in trans topluluğa yönelik sürekli saldırısı şüphe bırakmayacak şekilde belgelenmiştir ve buna tutuma karşılık veren sadece quidditch/quadball organizasyonları değildir. Rowling, GLAAD ve İnsan Hakları Kampanyası gibi kuruluşların yanı sıra Harry Potter film serisindeki üç başrol oyuncusu tarafından eleştirildi. MuggleNet ve The Leaky Cauldron dahil olmak üzere popüler Harry Potter hayran siteleri de karşılık verdi ve kendilerini yazardan uzaklaştırmaya karar verdiler. Bu değişiklik, Harry Potter’dan ilham alan kuruluşların Rowling’in trans-karşıtı duruşuna verdiği yanıtların daha geniş bir kapsamı olduğu anlamına geliyor.

Sporu Rowling’in trans karşıtı görüşlerinden uzaklaştırma çabası “anti-feminist”, “kadın karşıtı” veya bağnaz değildir.

Aksine, sporumuz her düzeyde karışık cinsiyete sahip tek sporlardan biri olarak en kapsayıcı sporlardan biridir. Rowling’in görüşlerini paylaşan bireyler, trans bireylerin kapsayıcılığının kadınların haklarını aşındıracağı veya başka bir şekilde onları güvensiz hale getireceği endişesini dile getirebilirler. Ancak transların cinsiyetlerine uygun tuvaletleri kullanmalarının engellenmesi ya da trans kadınları kadın sporlarından dışlanması gibi trans-dışlayıcı politikaların uygulanması kadınları bir bütün olarak olumsuz etkiliyor. İnsan Hakları Kampanyası’nın yazdığı gibi, “Trans kadınların ve kız çocuklarının umumi tuvaletleri kullanmasını ve spor turnuvalarına katılmalarını engelleyen yasalar sadece transların değil herkesin haklarını ve yaşam alanlarını istila ediyor. Trans kadınların umumi tuvaletleri kullanmasını engelleyecek bir yasa çıkarmak, tüm kadınların bu tuvaletleri kullanmadan önce kadınlıklarını kanıtlamaları gerektiği anlamına geliyor.

Sporumuzun Rowling’e olan uzaklığı, tüm kimliklerin ve tüm cinsiyetlerin kapsayıcılığının herkesi daha mutlu ve daha güvenli kıldığı inancından kaynaklanmaktadır.

Ticari marka/ticari meselelere yanıt olarak isimlerini değiştiren sporlar için emsal vardır.

Quadball, büyüme fırsatı elde etmek için adını değiştiren tek spor değil. Frizbi olarak bilinen oyun, kısmen “Frizbi”, ekipmanı icat eden Wham-O oyuncak şirketinin tescilli ticari markası olduğu için adını resmi olarak değiştirdi.

Bu değişiklik, quadball’un dünya çapındaki etkileyici büyümesini sürdürmesine ve organize sporların temel dayanağı haline gelmesine izin verecektir.

NGB’ler ve bireysel takımlar, Warner Bros.’un spor adına bir ticari marka sahibi olması nedeniyle ortaklık ve sponsorluk fırsatlarını takip etme yeteneklerinde sınırlı kalmıştır. “Quadball” isminin böyle bir kısıtlaması yoktur. USQ ve MLQ, Amerika Birleşik Devletleri’nde “quadball” ticari markasına sahip olacak ve IQA de terimi kullanmak için bir lisans sözleşmesi yapmayı umuyor.

Çeviri konuları IQA ve üyeleri tarafından tartışılmaktadır.

IQA ve üyeleri, “quadball” teriminin dünya çapındaki dillere çevrilmesi konularının nasıl ele alınacağını tartışıyorlar.

Bu değişiklik, dünya çapındaki çeşitli anketlerde demografik gruplar arasında güçlü destek aldı.

“Quadball” adı, gerçek hayattaki sporda hem top sayısını hem de pozisyon sayısını ifade eder.

IQA, son uluslararası “quidditch” turnuvası olacak olan Avrupa Oyunlarının (European Games) ardından isim değişikliğini uygulayacak.

Avrupa Oyunlarını heyecan verici son uluslararası “quidditch” turnuvası olarak duyuruyoruz. Bu hafta sonu (23 ve 24 Temmuz) Limerick, İrlanda’da gerçekleştirilecek ve Avrupa, Avustralya ve Hong Kong’dan 20 takımın yer alacağı Avrupa Oyunlarına sporumuzu yapılırken görmekle ilgilenen tüm medyayı yönlendirmenizi öneriyoruz. İlgili taraftarlar maçları canlı olarak takip edebilirler.

IQA’nın, NGB’lerin veya bireysel ekiplerin yeni adı benimsemesi konusunda ısrar etme gibi bir planı yok.

Yukarıda bahsedildiği gibi, IQA, NGB’lerin veya bireysel ekiplerin kısa vadede kuruluşları için yeni adı benimsemeleri konusunda ısrar etmeyi planlamamaktadır. Bununla birlikte, IQA spora quadball olarak atıfta bulunacaktır (hâlâ önceki adı kullanan organizasyonlar veya takımlar tarafından oynansa bile).

Tam ve ortak üye NGB’ler ve ekipleri, herhangi bir işlem yapılmadan IQA’nın lisansı kapsamında olacaktır.

IQA, “quadball” ticari markasını USQ ve MLQ’dan lisanslamayı planlıyor. Bu tamamlandığında, tam ve ortak üye NGB’ler, herhangi bir ek işlem veya maliyet olmaksızın IQA’nın lisansı kapsamında olacaktır.